Nawet nie do końca mamy świadomość kto cierpi na to zaburzenie. Może przytrafić się każdej  osobie, niezależnie od wieku. Życie z nią nie jest proste, dlatego tak ważne jest aby nie zamykać się z nerwicą lękową w domu a mówić o niej otwarcie. Nerwica lękowa to ogólny, uporczywy lęk, towarzyszący choremu nieustannie.  Zadbaj o siebie i udaj się po pomoc.

Czym jest nerwica lękowa?

Lęk uogólniony czyli nerwica lękowa jest grupą zaburzeń objawiających się bardzo silnym lękiem nad którym samemu bardzo trudno jest zapanować. Tak silny lęk zostaje z człowiekiem nawet kilka miesięcy a w najgorszym przypadku jest obecny kilka lat. Chory jest w ciągłym niepokoju często na skraju paniki, martwi się o wszystko i swoich najbliższych, żyje w strachu przed konfrontacją z trudnymi sytuacjami. Osoba z nerwicą lękową reaguje na codzienne wyzwania o wiele silniej niż osoba, która nie ma zaburzeń. Lęk wpływa na emocje, sposób myślenia, zachowanie czy styl życia, a nawet ciało osoby chorej. Codzienne funkcjonowanie jest zaburzone co powoduje, że osoba zmagająca się z nerwicą zmaga się z towarzyszącymi jej objawami somatycznymi. Objawy somatyczne wpływają na pogłębienie się strachu.

Według badań z 2019 roku, które przeprowadziła Światowa Organizacja Zdrowia to jest już prawie miliard ludzi zmagających się z zaburzeniami psychicznymi z czego  14 procent to nastoletnia grupa wiekowa. Statystyki pokazują, że 1 na 100 zgonów są wynikiem samobójstwa, z badań wynika, że 58 procent odebrania sobie życia miało miejsce przed 50. rokiem życia. Jest to bardzo niepokojące…

Przyczyny nerwicy lękowej – co ma wpływ na zachorowanie?

Powstanie zaburzeń psychicznych wiążę się z towarzyszącym i ciągle doświadczanym przez ludzi stresem, najbardziej jest to zauważalne w krajach rozwiniętych. W jaki sposób doświadczamy silnego stresu? Życie w niezwalniającym i ciągłym biegu, napięcie i narastająca presja otoczenia, złe warunki życiowe, traumatyczne wydarzenia czy niepewność dotycząca przyszłości, zapominanie w tym wszystkim o swoim zdrowiu – to tylko jedynie kilka powodów, dla których jesteśmy coraz bardziej zestresowani odbijając się silnie na psychice.

Czy wiesz jak działa na Twój organizm życie w nieustającym stresie?

Przewlekły stres poprzez swój mechanizm działania szkodliwie oddziałuje na nasze ciało i układ nerwowy, i w efekcie tego może to być przyczyną  wielu zaburzeń psychicznych.

Nerwica lękowa i zaburzenia psychiczne bardzo często są związane m.in. z :

– zaburzeniami lękowymi (nerwice),

– uzależnieniami psychicznymi i fizycznymi,

– zaburzeniami odżywiania,

– depresją,

– zaburzeniami snu.

Czynniki wywołujące nerwicę lękową nie są jeszcze dokładnie zbadane. Wśród potencjalnych przyczyn wymienia się:

-czynniki genetyczne i biologiczne, np. zaburzenia w wydzielaniu w mózgu neuroprzekaźników (np. serotoniny);

– traumatyczne wydarzenia z dzieciństwa, tj. np. molestowanie seksualne, przemoc w rodzinie, uzależnienia, poczucie odrzucenia przez rodziców lub rówieśników, itp.,

– brak zaspokojenia potrzeb emocjonalnych w dzieciństwie,

– brak poczucia bezpieczeństwa;

– ciężka czy trudna sytuacja życiowa, np. bezrobocie, brak stałego zatrudnienia,

– pogarszający się stan zdrowia, np. poważna choroba, choroby serca;

– stresujące wydarzenia życiowe, np. śmierć bliskiej osoby, ;

– nieustający i przewlekły stres;

– substancje psychoaktywne – alkohol, narkotyki, leki;

Czynniki osobowościowe:

– niska samoocena, wysoka potrzeba kontroli, perfekcjonizm.

Czynnikiem sprzyjającym występowaniu zaburzeń lękowych w ostatnim czasie jest także pandemia. Zaburzenie ma charakter indywidualny, dlatego każda osoba może mieć różną kombinację przyczyn.

Objawy nerwicy lękowej- jak je rozpoznać?

Objawy nerwicy lękowej, które są zauważone najszybciej:

– ciągłe uczucie napięcia, zdenerwowania, lęku;

– uczucie ucisku w klatce piersiowej;

– płytki oddech, duszności;

– bóle i zawroty głowy, oszołomienie, wrażenie omdlewania;

– problemy ze snem, bezsenność;

– napięcie w mięśniach;

– przyspieszone bicie serca, kołatanie serca;

– nadmierne pocenie;

– dolegliwości ze strony układu pokarmowego (np. nudności, wymioty, biegunka);

– drżenie rąk;

– uderzenia gorąca albo zimna;

– suchość w ustach;

– szum w uszach;

– poczucie nierealności otoczenia albo samego siebie;

trudności z koncentracją, poczucie pustki w głowie, drażliwość;

– poczucie braku kontroli nad swoim ciałem i życiem.

Leczenie nerwicy lękowej – w jaki sposób leczyć nerwicę lękową?

Gdy osoba choruje na nerwicę lękową konieczne jest rozpoczęcie terapii. Psychoterapia prowadzona przez specjalistę może być wspomagana lekami na stres i zioła, które pomagają uspokoić organizm. Dodatkowo mogą pomóc w leczeniu   syropy roślinne, tabletki na stres i nerwy. Działają one kojąco,  poprawiają jakość snu, samopoczucie, poprawiają koncentrację.

Odpowiednio działającymi lekarstwami na stres i nerwy są te, które zawierają m.in.:

– dziurawiec zwyczajny,

– melisę lekarską,

– walerianę,

– szyszki chmielu,

– szafran bądź melatonina.

Korzystnie wpływa picie naparów ziołowych i zażywanie olejków eterycznych (lawendowy),  olejków CBD. Przyjmowanie takich środki zawsze jest najlepiej skonsultować ze specjalistą, ponieważ mogą przynieść niekorzystne skutki uboczne tak jak wszystkie specyfiki przyjmowane bez konsultacji.

Jeżeli  podejrzewasz u siebie lub u kogoś bliskiego nerwicę lękową, najlepiej jest skierować się po pomoc do specjalisty: psychologa, psychoterapeuty lub psychiatry. Jeśli potrzebujesz porozmawiać w jaki sposób uzyskać niezbędną  pomóc, zadzwoń do Naszej Fundacji MiKa. Udzielimy Ci wszelkich wskazówek gdzie znaleźć pomoc i wsparcie. Warto szukać pomocy.